spot_img
50.6 F
Portland
Saturday, October 23, 2021

12 điều bạn chưa biết về vườn quốc gia Crater Lake

Được thành lập vào ngày 22 tháng 5 năm 1902, Vườn quốc gia Crater Lake ở Oregon là một kỳ quan thiên nhiên được sinh ra từ một vụ phun trào núi lửa đại hồng thủy. Đăng quang Dãy núi Cascade, công viên có những khu rừng rực rỡ, động vật hoang dã phong phú và một hồ nước trong xanh đáng kinh ngạc xứng đáng với biệt danh “sự hùng vĩ của hồ”. Lịch sử địa chất của nó kéo dài hàng ngàn năm và truyền cảm hứng cho du khách ngày nay khi họ bơi lội, trượt tuyết, trượt tuyết, đi bộ đường dài và đạp xe qua địa hình đồi núi. Với vô số hoạt động khác và hàng ngàn mẫu Anh để khám phá, cuộc phiêu lưu là vô tận tại Crater Lake.

Để tôn vinh cảnh quan thiên nhiên đáng kinh ngạc của công viên quốc gia thứ 6 của quốc gia chúng ta, hãy xem 12 điều bạn có thể chưa biết về Hồ Crater.

 1. Vẻ đẹp trong xanh của hồ Crater vượt ra ngoài chiều sâu của nó.
  Ở độ sâu 1.943 feet, hồ Crater là hồ sâu nhất ở Mỹ. Nổi tiếng với màu xanh lam tuyệt đẹp, nước của hồ lấy trực tiếp từ tuyết hoặc mưa – không có cửa vào từ các nguồn nước khác. Điều này có nghĩa là không có trầm tích hoặc trầm tích khoáng sản được đưa vào hồ, giúp nó duy trì màu sắc phong phú và khiến nó trở thành một trong những hồ nước sạch và trong nhất trên thế giới. Du khách có thể bơi tại các khu vực được chỉ định, nhưng hãy cẩn thận – nước thường rất lạnh!
Crater Lake is a large, circular blue lake surrounded by a high rim of snow covered cliffs and a large pyramid shaped islands rises out of its calm waters.
The water of Crater Lake is a deep, gorgeous blue. Photo by Vince Warren (www.sharetheexperience.org).

2. Với lượng tuyết trung bình hàng năm là 43 feet, Hồ Crater là một trong những nơi có nhiều tuyết nhất ở Hoa Kỳ. Điều đó tương đương với 1,4 inch tuyết mỗi ngày trong một năm! Mùa đông chính thức của công viên kéo dài từ tháng 11 đến tháng 4, nhưng du khách được khuyến cáo rằng tuyết có thể kéo dài vào tháng 5 và tháng 6. Trong khi các khu vực của công viên đóng cửa vì thời tiết mùa đông, có rất nhiều cơ hội để vui chơi trong tuyết – từ đi bộ trên tuyết với nhân viên kiểm lâm của công viên đến trượt tuyết băng đồng, đi xe trượt tuyết và đi xe trượt tuyết. Nếu bạn muốn trải nghiệm mùa đông trong sự thoải mái ấm áp trong nhà, hãy đến Trung tâm Du khách Steel hoặc ngắm nhìn một góc hồ từ phòng quan sát ở Làng Vành.

Trees growing on the slope of a hill are covered in thick snow in winter.
A heavy winter snow at Crater Lake National Park. Photo by David Grimes, National Park Service.

3. Hồ Crater được hình thành do sự sụp đổ của một ngọn núi lửa. Núi Mazama, một ngọn núi lửa cao 12.000 foot, đã phun trào và sụp đổ cách đây khoảng 7.700 năm, tạo thành Hồ Crater. Núi Mazama là một biểu tượng quan trọng đối với người Makalak bản địa sống ở các khu vực xung quanh. Truyền thuyết Makalak giải thích rằng núi rơi là do một trận chiến tàn khốc giữa thần bầu trời và thần núi. Vụ phun trào hủy diệt báo hiệu sự kết thúc của trận chiến, nhưng nhiều người bản địa đã thương tiếc vì sự mất mát của ngọn núi lửa thiêng. Khi bạn khám phá Hồ Crater, hãy dành thời gian để nhớ lại lịch sử thiêng liêng của nó.

Scattered clumps of trees grow on the steep banks of a massive crater sloping down to a circular lake.
The landscape of Crater Lake reveals is volcanic past. Photo by Sherry Levasseur (www.sharetheexperience.org).

4. Đường lái xe quanh Đường Rim có hơn 30 điểm tham quan tuyệt đẹp. Tại Pinnacles Overlook, du khách có thể nhìn thấy tro núi lửa đóng băng thành những khối đá rắn cao 100 foot. Dừng chân ở Thác Videa cho bạn tầm nhìn ra thác nước nhiều tầng và là một trong những nơi tốt nhất để quan sát một số đời sống thực vật của công viên. Để có một địa điểm độc đáo ngập tràn màu sắc, hãy dừng chân tại Pumice Castle Overlook. Theo thời gian, một lớp đá bọt màu cam bị bào mòn thành hình dạng của một lâu đài – một sự kiện hoàng gia tráng lệ. Hoặc du khách có thể quay ngược thời gian tại Discovery Point và tưởng tượng mình đang ở trong đôi ủng của John Hillman, người tiên phong đầu tiên nhìn thấy Hồ Crater. Với rất nhiều điều kỳ thú trên đường đi, quãng đường 33 dặm lái xe quanh Đường Rim có thể là một chuyến đi tham quan cả ngày!

A white woman and five white children stand by a rock wall overlooking an island in a wide blue lake.
A scenic overlook offers an amazing view of Wizard Island. Photo by National Park Service.

5. Đời sống cây cối độc đáo mang đến cho công viên màu sắc. Vườn quốc gia Crater Lake là nơi có một số hệ sinh thái rừng già phát triển tuyệt vời. Công viên có bốn khu rừng để khám phá – rừng thông aoerosa, rừng thông cây gỗ lim, khu rừng núi và khu cây thông trắng – mỗi khu được đặt tên theo loài cây ưu thế của nó. Hãy chắc chắn rằng bạn sẽ tận hưởng những vẻ đẹp tự nhiên này khi bạn đi bộ đường dài hoặc đi xe trượt tuyết qua cảnh quan.

Two tall straight evergreen trees grow next to each other overlooking a wide lake on a foggy morning.
Trees growing near Crater Lake. Photo by Hubbard Jones (www.sharetheexperience.org).

6. Thưởng thức một số xem động vật hoang dã nổi bật. Với nhiều loài động vật có vú, lưỡng cư, cá và chim khác nhau, hồ Crater là nơi sinh sống của nhiều loài động vật hoang dã. Hươu, sóc và chim là phổ biến nhất, nhưng du khách khám phá rừng và đường mòn có thể gặp nai sừng tấm và linh miêu. Nếu bạn đủ may mắn để nhìn thấy những sinh vật tuyệt vời này, hãy luôn giữ khoảng cách an toàn và không bao giờ cho động vật hoang dã ăn.

A small, furry animal with a wide face and small ears stands on top of a flat rock.
Pika are small and cute. Photo by National Park Service.

7. Trong khi khám phá công viên, đừng quên nhìn lên. Độ cao của Hồ Crater mang đến tầm nhìn tuyệt đẹp ra hồ và lên trên. Ánh sáng ấm áp của mặt trời mọc phủ đầy Hồ Crater vào buổi sáng sớm với màu sắc phản chiếu trên mặt nước và tuyết. Hoàng hôn trong công viên cũng ngoạn mục như vậy. Vào ban đêm, bầu trời của Hồ Crater trở thành một trong những vùng tối nhất ở Mỹ. Vào những đêm trời quang đãng, không có trăng, các cảnh sao chiếu sáng công viên và du khách có thể nhìn thấy các vệ tinh, hành tinh và các nhánh của Dải Ngân hà.

A dazzling night sky of stars and the milky way shines over snow covered cliffs sloping down to a wide circular lake.
The Milky Way glows in the night sky above Crater Lake. Photo by Sriram Murali (www.sharetheexperience.org).

8. Hồ Crater là một nơi tuyệt vời để kiểm tra kỹ năng đi xe đạp của bạn. Phong cảnh đồi núi đòi hỏi sự bền bỉ và rèn luyện nhiều trước khi tham gia. Nhưng đừng lo lắng – thiên nhiên ngoạn mục xung quanh bạn sẽ vẫn ở đó để bạn chiêm ngưỡng lúc rảnh rỗi khi chuyến đi kết thúc. Rim Road cấm xe hai ngày một năm cho sự kiện Ride the Rim. Những người đi xe đạp trên khắp đất nước tham gia chuyến đi này để tận hưởng cảnh đẹp trên con đường.

A thin, older white man wearing a helmet and bright biking clothes rides a bicycle on a road past a blue mountain lake.
Cycling around Crater Lake is fun! Photo by National Park Service.

9. Hồ Crater là nơi duy nhất trên thế giới tìm thấy sa giông Mazama. Phân loài sa giông da nhám này, còn được gọi là sa giông hồ Crater, có nguồn gốc từ hồ. Bị đe dọa bởi các loài xâm lấn, các nhà khoa học đang cố gắng chống lại tôm càng không bản địa và bảo tồn sự tồn tại của loài sa giông độc đáo này. Thường được tìm thấy ẩn dưới những tảng đá hoặc khúc gỗ, những du khách may mắn có thể phát hiện ra một trong những sinh vật quý hiếm này xung quanh mép hồ.

A white male park ranger stands in knee deep water and releases several small newts from a bucket into the lake.
A park ranger releases Mazama newts at Crater Lake. Photo courtesy of Jeremy Monroe, Freshwaters Illustrated.

10. Lửa rất cần thiết cho đời sống thực vật của Crater Lake. Ngọn lửa mùa hè ở hồ Crater có thể thiêu rụi hàng ngàn mẫu đất. Tuy nhiên, sự xuất hiện tự nhiên này đã được chứng minh là có tác động tích cực đến hệ sinh thái. Nhiều loài thực vật đã thích nghi để sống sót sau hỏa hoạn và phát triển mạnh sau đó nhờ các chất dinh dưỡng phục hồi trong đất. Mặc dù rất cần thiết cho hệ sinh thái, nhưng cháy rừng có thể gây nguy hiểm cho du khách. Luôn tuân thủ các mẹo an toàn phòng cháy chữa cháy khi ra ngoài trong mùa cháy!

Four firefighters in helmets and safety gear stand in a forest at night silhouetted by the flames of a nearby fire.
Flames and firefighters in Crater Lake National Park. Photo by National Park Service.

11. Những hòn đảo kỳ lạ nhô lên khỏi hồ. Đảo Wizard là đảo lớn nhất trong hồ Crater. Phần còn lại của một hình nón núi lửa, nó cao hơn 750 feet so với bề mặt của hồ. Du khách vào mùa hè có thể tham gia một chuyến du ngoạn bằng thuyền để khám phá Đảo Wizard và đi bộ lên đỉnh của nó. Đảo Phantom Ship neo đậu ngay ngoài khơi bờ hồ và nằm ngoài tầm ngắm của hầu hết du khách. Mặc dù nó giống như một chiếc thuyền buồm nhỏ, nhưng hòn đảo này cao bằng một tòa nhà 16 tầng. Nó được tạo thành từ dung nham chống xói mòn và có tuổi đời 400.000 năm, nó là tảng đá lộ thiên lâu đời nhất trong miệng núi lửa. Du khách có thể có được tầm nhìn tuyệt vời ra hòn đảo bằng cách lái xe đến Phantom Ship Overlook hoặc đi bộ đường dài đến Sun Notch.

A small island with tall rock towers and a few trees rises out of the still waters of a lake.
Phantom Ship Island in the calm waters of the lake. Photo by Bachir Badaoui (www.sharetheexperience.org).

12. Nước đi đâu không ai biết! Bởi vì hồ Crater không có cửa xả dẫn đến các nguồn nước khác, mực nước thay đổi của hồ là một câu hỏi khoa học thú vị. Tốc độ kết tủa cao hơn hai lần tốc độ bay hơi, vì vậy có rất nhiều nước dường như không được tính đến. Các nhà khoa học đã phát hiện ra rằng nước thấm đều đặn là thứ duy trì sự cân bằng của nước. Nước thấm ra khỏi các bức tường của miệng núi lửa với tốc độ khoảng 2 triệu gallon nước một giờ! Điều bí ẩn mà các nhà khoa học vẫn đang nghiên cứu là tất cả lượng nước đó đi về đâu – không có con đường, suối hay nguồn nước nào khác được tìm thấy mang nước giống như hồ. Với các động lực phức tạp, mực nước của Hồ Crater sẽ vẫn là một chủ đề đáng kinh ngạc và nghiên cứu trong nhiều năm tới.

The sunrise peaks over the lip of a snow covered ridge that surrounds a circular mountain lake.

Another gorgeous moment at Crater Lake National Park. Photo by Greg Nyquist (www.sharetheexperience.org).

DOI.gov

527 COMMENTS

 1. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all.
  Nevertheless just imagine if you added some great images or
  videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with images and clips, this site could undeniably be one of the most
  beneficial in its niche. Excellent blog!

 2. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specifically the last part
  🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time.

  Thank you and best of luck.

 3. I’ve read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.

  I surprise how much effort you place to make this sort of wonderful
  informative website.

 4. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have
  to manually code with HTML. I’m starting a
  blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  Here is my web site :: Eagle CBD Gummies (Roosevelt)

 5. I seriously love your website.. Excellent colors
  & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m looking
  to create my very own site and would like to find out where you got this from or exactly what
  the theme is called. Many thanks!

 6. My progrаmmer is tгying to convince me to move to .net from PHP.
  I have alwags dislioed the idea because of the expenses. Вutt he’ѕ
  tryiong none the less. I’ve been using WordPгess on vvarious webѕites for about a year and ɑm nervous
  aƄout switching to another platform. I have heard excellent
  things about blogengine.net. Is thesre a way I can import aⅼl my wordpress posts
  into it? Any kind of help would be reallʏ appreciated!

  Feel free to visit my website – vіntaɡe t ѕhirt, https://wiki-quicky.win/index.php/Funny_Golf_Sayings_Funny_Golf_T_Shirt_Tee_Shirts_On_The_Market,

 7. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the
  same outcome.

  Feel free to surf to my web site; Insights CBD Gummies

 8. We absolutely love your blog and find almost all of your
  post’s to be what precisely I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for
  you personally? I wouldn’t mind producing a post or
  elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome blog!

  Feel free to surf to my blog post; A1 Keto BHB Ingredients

 9. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I really hope to see the same high-grade blog posts
  from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get
  my very own website now 😉

  Feel free to visit my web-site – Optimum Keto
  Ingredients; forum.m2clasic.ro,

 10. I believe that is among the most vital info for me.
  And i am satisfied reading your article. However want to remark on some basic
  issues, The web site style is perfect, the articles is truly great : D.
  Good activity, cheers

  Also visit my web-site … Keto Secret Pills (Dana)

 11. I precisely had to say thanks all over again. I do not know the things
  I could possibly have achieved in the absence of those techniques shown by you
  on my question. This was a very intimidating condition in my position, but discovering a well-written strategy you handled that forced me
  to cry over contentment. Now i am grateful for your support as well as trust you realize what a powerful job your
  are accomplishing training people through your web page.
  I’m certain you have never come across any of us.

  my blog post … Extreme Muscle XXL

 12. Good day! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

  Visit my web page :: Optimum Keto Pills (http://www.hltkd.tw)

 13. I like the valuable information you provide for your articles.
  I will bookmark your blog and check again right here regularly.
  I am reasonably certain I’ll learn lots of new stuff right right here!

  Best of luck for the following!

  My web page – Luiresse Cream

 14. I am really impressed with your writing talents as well as with the format on your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it is uncommon to
  look a nice weblog like this one today..

 15. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s blog link on your page
  at appropriate place and other person will also do similar for you.

 16. Thank you a lot for sharing this with all folks you really
  understand what you are speaking approximately! Bookmarked.
  Please additionally discuss with my web site =). We will have a hyperlink trade agreement between us

  Here is my website :: Infinuity CBD

 17. I just could not go away your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual supply on your guests?
  Is gonna be back ceaselessly to check out new
  posts

 18. A lot of thanks for all your valuable effort on this web site.
  Betty take interest in carrying out research and it’s simple to
  grasp why. My spouse and i hear all regarding the dynamic tactic you provide
  practical things by means of this website and as
  well improve contribution from website visitors on this subject matter so my girl is always becoming
  educated a lot. Have fun with the rest of the new year. You are doing a terrific
  job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely inspired along with your writing skills as well
  as with the layout to your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self?

  Either way keep up the excellent quality writing, it’s uncommon to look a great blog like this one nowadays.

  Also visit my site :: Optimum Keto Review

 19. Thank you for the good writeup. It in truth was once
  a amusement account it. Glance complicated to more introduced agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 20. Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very
  pressured me to take a look at and do so! Your writing
  taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 21. Nice blog here! Also your website loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 22. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 23. Great article! This is the type of information that are meant to be
  shared around the net. Disgrace on Google for not positioning this submit upper!
  Come on over and seek advice from my website . Thanks =)

 24. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will
  share this website with my Facebook group. Chat soon!

 25. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you can be a great author.I will remember to bookmark
  your blog and may come back sometime soon. I want
  to encourage you to definitely continue your
  great posts, have a nice evening!

 26. Every weekend i used to pay a visit this website, because i wish for enjoyment, since this this website conations in fact fastidious funny information too.

 27. Thank you for the good writeup. It in truth used to be
  a entertainment account it. Look advanced to more delivered
  agreeable from you! By the way, how can we be in contact?

 28. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t
  loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 29. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Opera.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web
  browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks

 30. Hi there! I know this is kinda off topic but I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest
  writing a blog post or vice-versa? My blog discusses
  a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each
  other. If you’re interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 31. You are so cool! I don’t think I’ve truly read something like this
  before. So great to find somebody with genuine thoughts on this topic.

  Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one
  thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 32. Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us
  so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to
  my followers! Excellent blog and brilliant style and design.

 33. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going
  through a few of the articles I realized it’s new to me.

  Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 34. Thank you, I have just been looking for info approximately this subject for
  ages and yours is the greatest I’ve came upon so far.

  But, what concerning the bottom line? Are you sure concerning
  the supply?

 35. Howdy! I just wish to offer you a huge thumbs up for your excellent information you
  have got here on this post. I will be coming
  back to your web site for more soon.

 36. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no
  coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 37. [url=http://ivermectinhere.online/]stromectol pill price[/url] [url=http://cialisrf.online/]online cialis order[/url] [url=http://enviagra.online/]how safe is viagra[/url]

 38. [url=http://cialisld.online/]cialis 5mg daily use[/url] [url=http://cialisxsale.online/]where to buy cheap cialis pills online[/url] [url=http://avanapill.online/]avana 200 mg[/url] [url=http://wellbutrinpills.online/]wellbutrin brand name cost[/url] [url=http://999pills.online/]ivermectin over the counter[/url] [url=http://cialisdh.online/]cost of cialis 20mg tablets[/url] [url=http://onlytabrx.online/]erectafil 5[/url] [url=http://utcialis.online/]cialis how to get[/url]

 39. [url=http://diflucanpill.online/]buy diflucan[/url] [url=http://saleviagra.online/]online pharmacy viagra usa[/url] [url=http://zoloftwithoutprescription.online/]zoloft 5mg[/url] [url=http://cialismv.online/]cialis purchase online usa[/url] [url=http://metforminnorx.online/]prescription drug metformin[/url] [url=http://sildenafilhx.online/]sildenafil india[/url] [url=http://genericbrandbuy.online/]furosemide without a prescription[/url]

 40. [url=http://sildenafilpropills.online/]buy sildenafil generic canada[/url] [url=http://perfectnhealthy.online/]inderal buy online[/url] [url=http://adocialis.online/]buy canadian cialis online[/url] [url=http://acbpharmacy.online/]online pharmacy products[/url] [url=http://sildenafiltadalafilpills.online/]sildenafil 100[/url] [url=http://cogviagra.online/]price of 100mg viagra[/url] [url=http://seroquelx.online/]seroquel xr for sleep[/url] [url=http://tadalafiledtab.online/]tadalafil 20 mg tablet price[/url]

 41. [url=https://incrhealth.online/]inderal 20 mg price in india[/url] [url=https://lasixfurosemidemed.online/]lasix uk buy[/url] [url=https://ozzpills.online/]trazodone 50mg tablets[/url]

 42. [url=https://reliabletabs.online/]can you buy plaquenil in mexico[/url] [url=https://cialislowcost.online/]cialis india paypal[/url] [url=https://viagradbr.online/]levitra viagra cialis[/url] [url=https://sildenafilogeneric.online/]online generic sildenafil[/url] [url=https://dpviagra.online/]generic viagra india[/url] [url=https://bestpillsonly.online/]malegra cheap[/url] [url=https://viagragd.online/]otc viagra canada[/url] [url=https://besttadalafilonline.online/]tadalafil purchase[/url]

 43. [url=http://ivermectinhere.online/]ivermectin for sale[/url] [url=http://propeciagenericfinasteride.online/]propecia cost generic[/url] [url=http://blinkpills.online/]colchicine for pseudogout[/url] [url=http://reallevitra.online/]levitra on line[/url]

 44. [url=http://doxycyclinem.com/]doxycycline online pharmacy uk[/url] [url=http://tadalafiliv.com/]cheapest tadalafil online uk[/url] [url=http://sildenafilqtab.com/]viagra 100mg price in india online[/url] [url=http://modafinilwithnorx.com/]provigil online cheap[/url] [url=http://wheretobuycialisonline.com/]cialis daily 5 mg online[/url]

 45. [url=https://viagraed.online/]generic viagra rx[/url] [url=https://drugtadalafil.online/]online tadalafil prescription[/url] [url=https://dpviagra.online/]viagra canadian pharmacy[/url] [url=https://cialisactive.online/]buy black cialis online[/url] [url=https://cialischeapbuy.online/]cheap cialis.com[/url] [url=https://onlinesildenafilbuy.online/]best sildenafil pills[/url] [url=https://trazodoneforsale.online/]oder trazadone for sleeping[/url] [url=https://cialisprem.online/]cialis sublingual[/url]

 46. [url=http://ebuyivermectin.com/]ivermectin malaria[/url] [url=http://metforminz.com/]metformin 500mg er[/url] [url=http://cialisxforce.com/]cialis without a prescription[/url] [url=http://viagraonlinex.com/]buy viagra tablet india online[/url] [url=http://iotapharm.com/]canadian pharmacy antibiotics[/url]

 47. [url=http://cialisany.online/]cialis buy online[/url] [url=http://viagraspi.online/]360 viagra[/url] [url=http://viagragenericpills.online/]canada brand viagra[/url] [url=http://sildenafilxb.online/]buy sildenafil 100mg online in usa[/url] [url=http://prednisolonetabs.online/]prednisolone 15 mg price[/url] [url=http://mailpharmacyrx.online/]canadianpharmacy com[/url]

 48. [url=https://ordertadalafiltablets.online/]tadalafil 20mg price in usa[/url] [url=https://sildenafilbp.online/]best price for sildenafil 100 mg[/url] [url=https://ipillviagra.online/]where to buy generic viagra over the counter[/url] [url=https://dexamethasonedexona.online/]dexamethasone 0.1 cream[/url] [url=https://buycialistb.online/]cialis 50 mg tablets[/url]

 49. [url=http://dxcialis.com/]cialis cheapest price canada[/url] [url=http://metforminz.com/]metformin 500 mg brand name[/url] [url=http://cialisxforce.com/]buy cialis over the counter[/url] [url=http://tadalafilem.com/]cialis 20mg[/url] [url=http://ivermectintabletsforhumans.com/]stromectol 3 mg dosage[/url] [url=http://tadalafiliv.com/]tadalafil 7 mg capsule[/url] [url=http://genericviagrasale.com/]viagra 88[/url] [url=http://buysildenafilotc.com/]where can i buy sildenafil over the counter[/url] [url=http://antibioticswithoutprescription.com/]azithromycin 600 mg[/url] [url=http://ivermectinplus.com/]stromectol cream[/url]

 50. [url=https://viagrareg.online/]viagra online australia paypal[/url] [url=https://onlinefluoxetine.online/]fluoxetine brand name uk[/url] [url=https://malegramed.online/]malegra for sale[/url] [url=https://canadianpharmacyglobal.online/]web pharmacy[/url] [url=https://a4drugstore.online/]canadian pharmacy sildenafil[/url] [url=https://viagracialistabs.online/]canadian pharmacy generic viagra[/url] [url=https://tadalafilwtab.online/]tadalafil tablets 20 mg[/url] [url=https://viagramedical.online/]canadian generic viagra[/url]

 51. I think that what you published made a great deal of sense.
  However, what about this? suppose you were to write a killer headline?

  I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, but
  what if you added something that grabbed folk’s attention? I mean 12 điều bạn chưa biết về vườn quốc gia Crater
  Lake – Người Việt Oregon is kinda plain. You could look at
  Yahoo’s front page and watch how they write article headlines to
  grab viewers to open the links. You might try adding a video or a picture or two to grab readers interested
  about what you’ve got to say. In my opinion, it might make your blog a little
  livelier.

 52. [url=http://modefinil.com/]where to buy provigil[/url] [url=http://antibioticswithoutprescription.com/]buy 1g azithromycin online[/url] [url=http://cialisbv.com/]generic cialis soft[/url] [url=http://buyviagrawithoutdoctor.com/]sildenafil best price canada[/url] [url=http://ivermectinwithoutprescription.com/]ivermectin uk[/url] [url=http://cialisdiscountcoupons.com/]cialis canada paypal[/url] [url=http://ihealthblue.com/]valtrex tablet[/url] [url=http://viagraemd.com/]buy real viagra online in india[/url] [url=http://sildenafilbm.com/]sildenafil cheapest price uk[/url] [url=http://cephalexinbuy.com/]keflex 500 mg capsule price[/url]

 53. [url=https://cialismf.online/]order cialis canadian pharmacy[/url] [url=https://sildenafilbp.online/]price generic sildenafil[/url] [url=https://doviagra.online/]price of 100mg viagra[/url] [url=https://sildenafilqr.online/]sildenafil pills uk[/url] [url=https://mtcialis.online/]cialis price australia[/url] [url=https://cialisxv.online/]cialis 5mg[/url]

 54. [url=http://oralsildenafil.online/]sildenafil 120 mg[/url] [url=http://benicarolmesartan.online/]generic for benicar hct[/url] [url=http://buynpills.online/]stromectol cost[/url] [url=http://cialisxs.online/]singapore cialis[/url] [url=http://buyviagrapl.online/]cheap viagra prescription online[/url]

 55. [url=https://sfcialis.online/]canada cialis no prescription[/url] [url=https://sildenafilqtab.online/]sildenafil 36[/url] [url=https://synthroidotc.online/]buy levothyroxine online[/url] [url=https://viagraultimate.online/]viagra tablets for sale[/url] [url=https://sildenafilmpro.online/]sildenafil 100mg price india[/url] [url=https://cialisany.online/]cialis capsule[/url] [url=https://augmentinab.online/]augmentin tabs cost[/url] [url=https://tadalafildl.online/]tadalafil for sale from india[/url]

 56. [url=http://cialismet.online/]buy cialis online now[/url] [url=http://viagrabuygeneric.online/]generic viagra 200[/url] [url=http://oralsildenafil.online/]cheapest sildenafil 100mg uk[/url]

 57. [url=https://adviagra.online/]viagra 50 mg tablet buy online[/url] [url=https://viagrabmed.online/]buy viagra online cheap canada[/url] [url=https://viagraltab.online/]viagra super active online[/url] [url=https://buycialismed.online/]cialis softgel[/url]

 58. Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness in your post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 59. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new initiative
  in a community in the same niche. Your blog provided us
  beneficial information to work on. You have done a wonderful
  job!

 60. [url=http://buytadalafiltab.com/]lowest price cialis online[/url] [url=http://xviagrageneric.com/]viagra without prescription[/url] [url=http://viagragenp.com/]sildenafil otc usa[/url] [url=http://cialissup.com/]order cialis from mexico[/url] [url=http://genericsildenafilmed.com/]sildenafil 1mg[/url]

 61. [url=http://genericsildenafilmed.com/]generic sildenafil tablets[/url] [url=http://sildenafilcitrated.com/]price of viagra 2018[/url] [url=http://avodartmed.com/]where to buy avodart online[/url] [url=http://viagratt.com/]can i buy viagra over the counter nz[/url] [url=http://cialisbuypills.com/]best price cialis online[/url] [url=http://buyivermectinwithoutprescription.com/]ivermectin humans[/url] [url=http://allsildenafil.com/]40 mg sildenafil[/url] [url=http://flagylpills.com/]flagyl tablets over the counter[/url] [url=http://hydroxychloroquineonlinepharmacy.com/]hydroxychloroquine 5 mg[/url] [url=http://cialisany.com/]order generic cialis[/url]

 62. [url=http://buysildenafilz.com/]sildenafil 100mg tablets for sale[/url] [url=http://cialissup.com/]buy cialis 20mg australia[/url] [url=http://cialisall.com/]how to order cialis from india[/url] [url=http://ivermectintabsotc.com/]stromectol ivermectin buy[/url] [url=http://sildenafiltv.com/]sildenafil cost[/url] [url=http://ibuyviagra.com/]india pharmacy viagra[/url] [url=http://cialisld.com/]buy cialis tablets[/url] [url=http://tadalafilob.com/]tadalafil best price uk[/url] [url=http://genericsildenafilmed.com/]cheap sildenafil uk[/url] [url=http://cialisttab.com/]cheap discount cialis[/url]

 63. [url=http://cleocinbuy.com/]clindamycin cream buy[/url] [url=http://buycialistabsonline.com/]cialis no rx[/url] [url=http://agenericcialis.com/]generic cialis without prescription[/url] [url=http://viagragenerictablet.com/]buy generic viagra europe[/url] [url=http://sildenafilebuy.com/]how much is viagra in canada[/url] [url=http://flagylpills.com/]flagyl 250[/url] [url=http://modafinilop.com/]modafinil order usa[/url] [url=http://abctadalafil.com/]generic cialis canada online pharmacy[/url] [url=http://ivermectinpillstock.com/]ivermectin usa[/url] [url=http://viagranc.com/]viagra 100mg tablet online in india[/url]

 64. [url=http://cialisvtabs.com/]cialis fast delivery usa[/url] [url=http://buytadalafilrem.com/]cost of tadalafil 5mg[/url] [url=http://allsildenafil.com/]generic sildenafil for sale in canada[/url] [url=http://tadalafilns.com/]tadalafil 20mg online canada[/url] [url=http://buyivermectindrug.com/]stromectol buy[/url] [url=http://viagranc.com/]viagra discount online[/url] [url=http://hydroxychloroquineonlinepharmacy.com/]plaquenil 500 mg[/url] [url=http://viagrapio.com/]viagra super active 100mg[/url] [url=http://genericviagradiscount.com/]online viagra in us[/url] [url=http://ivermectinworx.com/]stromectol medicine[/url]

 65. [url=http://ivermectinworx.com/]ivermectin 4 mg[/url] [url=http://wowviagra.com/]generic viagra usa[/url] [url=http://allopurinolbuy.com/]allopurinol generic[/url] [url=http://hydrochlorothiazidetabs.com/]hydrochlorothiazide 150 mg[/url] [url=http://onlinesildenafilcitrate.com/]best sildenafil brand[/url] [url=http://cialisvtabs.com/]cialis mexico[/url] [url=http://genericsildenafilx.com/]cheap sildenafil[/url] [url=http://cialisrr.com/]cialis price nz[/url] [url=http://ivermectinepharm.com/]ivermectin 0.5%[/url] [url=http://viagraxpills.com/]lowest price viagra[/url]

 66. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good
  platform.

 67. I have been browsing online greater than 3 hours as of
  late, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s lovely price enough for me. In my opinion, if all
  website owners and bloggers made good content as you probably did, the internet might be much more useful than ever before.

 68. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m
  looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  kudos

 69. [url=http://ivermectinsearch.com/]ivermectin 9mg[/url] [url=http://xviagrageneric.com/]where to buy real generic viagra[/url] [url=http://cialissup.com/]average cost cialis 5mg[/url] [url=http://ivermectintabletsforsale.com/]stromectol tablets for humans[/url] [url=http://onlinepharmacyseven.com/]online pharmacy no rx[/url]

 70. [url=http://viagratt.com/]price of viagra in australia[/url] [url=http://buyivermectinwithoutprescription.com/]ivermectin 1 cream 45gm[/url] [url=http://buyivermectinnorx.com/]ivermectin 3 mg[/url] [url=http://viagragenp.com/]where to get viagra pills[/url] [url=http://ibuyviagra.com/]sildenafil 20 mg price[/url] [url=http://ivermectinpillstock.com/]cost of stromectol[/url] [url=http://tadalafilc.com/]buy tadalafil 100mg[/url] [url=http://viagravf.com/]where to buy viagra without prescription[/url] [url=http://genericsildenafilmed.com/]sildenafil 25 mg india[/url] [url=http://sildenafilqr.com/]how can i get viagra in canada[/url]

 71. [url=http://sildenafilebuy.com/]buy viagra with paypal[/url] [url=http://cialisvtabs.com/]order cialis online cheap[/url] [url=http://cialisttab.com/]how can i get cialis over the counter[/url] [url=http://buysildenafilr.com/]cheap sildenafil 100[/url] [url=http://buycialismd.com/]buy cialis online free shipping[/url]

 72. [url=http://buytadalafilgen.com/]tadalafil capsule[/url] [url=http://cymbaltaonline.com/]cymbalta 60 mg price in india[/url] [url=http://indianivermectin.com/]ivermectin brand name[/url] [url=http://sildenafilcpill.com/]buying sildenafil uk[/url] [url=http://cialisgenr.com/]cialis canadian pharmacy online[/url] [url=http://cialistabsonline.com/]cialis india online[/url] [url=http://modafinilpillsforsale.com/]buy modafinil tablets online[/url] [url=http://safepharmx.com/]how to get nolvadex uk[/url] [url=http://cialisnf.com/]cialis 10mg tablets price[/url] [url=http://ivermectin25h.com/]stromectol ivermectin buy[/url]

 73. [url=http://ivermectinshipping.com/]ivermectin nz[/url] [url=http://viagraxc.com/]sildenafil 100mg tablets price[/url] [url=http://cialistabsonline.com/]cialus[/url] [url=http://sildenafilfe.com/]generic sildenafil no prescription[/url] [url=http://ivermectinfastdelivery.com/]cheap stromectol[/url] [url=http://ivermectinrt.com/]ivermectin[/url] [url=http://tadalafilxz.com/]tadalafil 20 mg for sale online[/url] [url=http://cialisgenr.com/]real cialis for sale[/url] [url=http://viagrajmed.com/]viagra 100mg online[/url] [url=http://cialisepills.com/]tadalafil cost[/url]

 74. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this information for
  my mission.

 75. [url=http://viagrajmed.com/]viagra online with prescription[/url] [url=http://buytadalafilwithnoprescription.com/]tadalafil 20mg coupon[/url] [url=http://onlinesalepills.com/]singapore sildalis[/url] [url=http://tadalafil2x.com/]tadalafil 20 mg for sale online[/url] [url=http://allopurinoltabs.com/]allopurinol 100mg mexico[/url]

 76. If some one wishes to be updated with hottest technologies
  therefore he must be pay a visit this website and be up to date all the
  time.

 77. [url=http://viagragenx.com/]buy viagra 100mg online uk[/url] [url=http://ivermectinshipping.com/]ivermectin 3 mg[/url] [url=http://zipimeds.com/]desyrel medicine[/url] [url=http://sildenafilmb.com/]female viagra pill buy[/url] [url=http://ivermectinzf.com/]stromectol tablets for humans for sale[/url] [url=http://tadalafilzm.com/]20 mg tadalafil best price[/url] [url=http://sixtabs.com/]clomid 100mg coupon[/url] [url=http://cialisqt.com/]lowest price cialis 5mg[/url] [url=http://tadalafilipill.com/]tadalafil 5mg tablets price[/url] [url=http://sildenafilbuyf.com/]viagra in mexico cost[/url]

 78. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
  A must read article!

 79. [url=http://cialisli.com/]cialis generic otc[/url] [url=http://rxivermectin.com/]price of stromectol[/url] [url=http://tadalafilpillsm.com/]generic cialis online pharmacy[/url] [url=http://tadalafilhr.com/]generic cialis 2018[/url] [url=http://cialistabsonline.com/]cialis soft 20 mg[/url]

 80. [url=http://sildenafillight.com/]sildenafil 100mg for sale uk[/url] [url=http://cialisfor.sale/]cost of cialis in canada[/url] [url=http://ivermectin.forsale/]ivermectin medication[/url] [url=http://molnupiravir.sale/]molnupiravir supplier[/url] [url=http://cialisdz.com/]can you buy cialis from canada[/url] [url=http://bonuspharm.com/]cost of lasix medication[/url] [url=http://tadalafil.forsale/]cost of 10mg tadalafil pills[/url] [url=http://tadalafiledtablet.com/]price cialis 20 mg[/url] [url=http://ivermectincvtab.com/]buy stromectol online[/url] [url=http://cialis.wiki/]can you buy cialis in canada over the counter[/url]

 81. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same information you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my audience would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.