spot_img
45.8 F
Portland
Tuesday, December 7, 2021

Bạn có thể “lập trình” não bộ của mình để đưa ra những giải pháp thiên tài không?

Bạn có thấy mình được phát triển hơn nhờ những sáng kiến của đồng đội không? Nghiên cứu cho thấy rằng, qua luyện tập, tất cả chúng ta đều có thể trở thành những tia sáng rực rỡ.

Khi chúng ta nghĩ về những người nổi tiếng với sự sáng tạo vượt bậc, chúng ta dễ dàng nghĩ rằng một cách nào đó họ được sinh ra rất khác biệt, với bộ não được kết nối mới lạ, có thể nhìn thấy thế giới với một nhãn quan phi thường.

Chúng ta quên rằng những thiên tài xuất chúng thường trải qua nhiều năm với những đề án không mấy thành công – việc luyện tập giúp họ mãi dũa ý tưởng của mình cho đến khi tạo ra được cái gì đó thực sự độc đáo. Thực ra, hầu hết những tác giả vĩ đại, những nghệ sĩ tài ba hay những nhà phát minh lỗi lạc đều đã trải qua một giai đoạn “học việc”, họ phải học biết làm thế nào để phát triển và tinh lọc những ý tưởng của mình trước khi có bất kỳ sự đột phá nào.

Giáo sư Gerard Puccio, trưởng Ban Thuật Lãnh Đạo Sáng tạo và Thay Đổi của đại học SUNY Buffalo, Mỹ đã khẳng định “Rất nhiều người không biết rằng sự sáng tạo đơn giản chỉ là một kỹ năng được rèn luyện”. Chúng ta nên bỏ ngoài tai quan niệm về sự sáng tạo như một năng khiếu thiên bẩm hơn là được rèn luyện, bất cứ khi nào chúng ta đảm nhận một nhiệm vụ nào đó.

Tuy nhiên, qua những nghiên cứu vững chắc, những nhà tâm lý học như Puccio đã xác định cách tốt nhất để kích hoạt quy trình rèn luyện này. Những cơ sở nghiên cứu của họ chỉ ra rằng, với việc rèn luyện, tất cả chúng ta đều có thể học để suy nghĩ nhiều hơn về cuộc sống thường nhật để tạo ra những đổi mới vĩ đại hơn, và hoàn thành bất cứ điều gì chúng ta đã lựa chọn.

Kỹ năng tư duy

Trong những chương trình rèn luyện sự sáng tạo, Mô hình Kỹ Năng Tư Duy của Puccio là một trong những nỗ lực thử nghiệm tốt nhất để đào tạo khả năng sáng tạo nơi công sở.

Chương trình này nhấn mạnh đến nhu cầu cân bằng hai loại tư duy: tư duy hội tụ và tư duy phân nhánh. Tư duy phân nhánh là loại tư duy với những ý tưởng tự do mà chúng ta có thể nghĩ ngay đến những nhà phát minh “ngớ ngẩn” với nhiều sáng kiến mới lạ, đôi khi là hàng loạt giải pháp cho những nan đề. Ngược lại, tư duy hội tụ liên quan đến sự lựa chọn và phát triển những ý tưởng tốt nhất, hiệu quả nhất, đảm bảo chúng có khả năng sử dụng được.

Cả hai loại tư duy này đều rất cần thiết. Không có tư duy phân nhánh thì những ý tưởng của bạn thật nhàm chán và tầm thường, không có tư duy hội tụ, thì những ý tưởng kia cũng thật mơ hồ.

Hầu hết những nhà văn vĩ đại, nghệ sĩ hay những nhà phát minh đều phải trải qua những giai đoạn “học việc” để học biết làm thế nào để phát triển và tinh lọc những ý tưởng của họ.

Sau khi học biết những khái niệm, chúng ta được huấn luyện theo Mô hình kỹ năng tư duy để áp dụng tư duy phân nhánh và hội tụ qua bảy bước khác nhau, chúng là những tư duy quan trọng cho hầu hết những giải pháp sáng tạo: xem xét hoàn cảnh, định hướng tầm nhìn, xác định thử thách, khám phá ý tưởng, đưa ra những giải pháp, khảo sát nghiên cứu thực tiễn, và lên kế hoạch thực hiện.

Trong một cuộc thí nghiệm gần đây, Puccio đã chọn 559 sinh viên đại học. Những người tham gia này bao gồm những người chưa được qua một khóa đào tạo phát triển sáng tạo nào, những người đã dự khóa huấn luyện Mô Hình Kỹ Năng Tư Duy trong vòng 3 ngày, và những người đã trải qua những khóa huấn luyện mở rộng, chẳng hạn đã hoàn thành bằng thạc sĩ về năng lực sáng tạo của SUNY với trị liệu nhận thức để cải thiện tư duy ban đầu cũng như những dự án đầy tham vọng mang lý thuyết vào thực tiễn.

Trong thí nghiệm này, người tham gia được tách thành những nhóm nhỏ, theo mức độ về sự huấn luyện sáng tạo họ đã trải qua, họ được yêu cầu phải nghĩ ra những giải pháp khuyến khích mọi người sử dụng hệ thống xe buýt ở Gretaer Buffalo, New York. Những giải pháp này được đánh giá qua những phán đoán độc lập về chất lượng, chẳng hạn, tính linh hoạt, uyển chuyển – liệu có nhóm nào xem xét về những ý tưởng trong phạm vi rộng hơn với giải pháp truyền thống trước đây hay không.

Đúng như bạn mong đợi, nhóm người đã trải qua khóa huấn luyện sáng tạo làm tốt hơn, nảy sinh nhiều ý tưởng độc đáo gấp bốn lần so với nhóm người chưa tham gia khóa huấn luyện hướng nghiệp nào. Hơn nữa, kết quả còn cho thấy những điểm khác biệt giữa những chương trình huấn luyện, nhóm tham dự viên đã qua khóa 3 ngày (Mô Hình Kỹ Năng Tư Duy) trung bình phát sinh 67 ý tưởng mới, trong khi nhóm đã qua khóa huấn luyện kéo dài nghĩ ra 84 ý tưởng.

Điều này dường như là một sự cải thiện khiêm tốn nhất được sinh ra bởi những khác biệt về thời gian luyện tập giữa một khóa ngắn hạn và tấm bằng thạc sĩ. Tuy nhiên, điều quan trọng là những ai đã theo khóa đào tạo nâng cao thì đạt được nhiều kỹ năng hơn về sự chọn lựa, phát triển và tinh lọc những đề án của mình. Chẳng hạn, Puccio chỉ ra rằng, nhóm này thường kết hợp nhiều ý tưởng, trong khi khả năng đó hầu như không xảy ra ở những nhóm khác. Điều này có nghĩa là những giải pháp sau cùng của họ tốt hơn nhiều so với cách giải quyết của các nhóm khác.

Nghiên cứu chỉ ra rằng: Trải qua thời gian luyện tập và mài dũa những ý tưởng ban đầu sẽ đem lại nhiều lợi ích.

Hiển nhiên, một sự khởi đầu sáng tạo mau mắn có thể thúc đẩy tư duy của chúng ta ngay lập tức nhưng nó không thể có được nếu thiếu sự luyện tập thường xuyên và lâu dài. “Sáng tạo là một công việc hết sức khó khăn”, Puccio nói. “Cần đầu tư thời gian để phát triển những kỹ năng này, cũng giống như tư duy phản biện phải tốn nhiều thời gian để xác định đâu là những ý tưởng hứa hẹn nhất”.

Gần đây, Martin Meinel đã  thí nghiệm một chương trình Luyện tập sự sáng tạo ở Đại học Friesrich – Alexander, Erlangen- Nürnberg, Đức, ông đã đưa ra một kết luận tương tự “Bạn có thể nghĩ về sự sáng tạo như một cơ bắp, nó cần được luyện tâp liên tục để phát triển và duy trì sự mạnh mẽ”

Meinel nói: Với một sự luyện tập nhỏ, bạn có thể ngạc nhiên vì sự tiến bộ của mình – ngay cả khi bạn chưa bao giờ thể hiện bất kỳ một nỗ lực sáng tạo nào trước đây, “Thật vậy, những người mà ban đầu rất ít sáng tạo, họ đã gặt hái được những thành quả lớn lao nhất”

Sẵn sàng học hỏi

Tất cả đều đúng, khi bạn bắt đầu một tư duy đúng. Ella Miron-Spekton, phó giáo sư về hành vi tổ chức ở trường kinh tế INSEAD, Fontainebleau, Pháp, chỉ ra rằng, niềm tin và thái độ làm việc của chúng ta sẽ tác động không nhỏ đến sự phát triển sáng tạo.

Bà ấy cho rằng, một số người thuộc tư duy “hiệu suất theo định hướng”: họ thường so sánh mình với người khác. Nhìn chung, họ tập trung vào năng lực làm việc của mình, luôn gắn bó với nhiệm vụ được giao và sẽ luôn thành công trong công việc. Thất bại sẽ làm cho họ nhụt chí, mất hết can đảm. “Họ có xu hướng xem trọng phản hồi của người khác dành cho mình. Họ nghĩ rằng nếu bạn không thể làm tốt công việc được giao, vì lý do bạn thiếu khả năng, như thế, bạn không thể phát triển được”, giáo sư Miron-Spektor nhận xét.

Một số người khác thuộc tuýp tư duy “định hướng học hỏi”: họ có xu hướng tận dụng mọi cơ hội để phát triển kỹ năng và mở rộng nhận thức. Họ dễ dàng đứng lên sau khi đối mặt với những thất bại, vì họ có khả năng phân tích những trải nghiệm và xem chúng như những bài học, những cơ hội để thăng tiến.

Liệu những tư duy này có ảnh hướng đến sự sáng tạo của chúng ta theo dòng thời gian hay không, phó giáo sư Miron-Spektor đã làm một thí nghiệm với những nhân viên của một nhà máy sản xuất điện quang lớn ở Israel. Ban quản lý đã giới thiệu một chương trình đổi mới, yêu cầu các nhân viên đưa ra những sáng kiến để cải thiện quy trình hoặc sản phẩm. Mỗi ý tưởng sẽ được đánh giá bởi một hội đồng chuyên môn về tiềm năng của các đề án và các chuyên gia này sẽ đưa ra phản hồi cho những người phát minh đầu tiên.

Chẳng bao lâu nữa, bạn có thể thấy não bộ của bạn được “lập trình” để suy nghĩ một cách tự động những giải pháp tài tình.

Nhìn vào bảy năm dữ liêụ thu được từ bảng kế hoạch, Miron-Spektor có thể chia mỗi “quĩ đạo sáng tạo” của nhân viên và so sánh chúng với kết quả của bảng đo lường tuýp người định hướng học hỏi hoặc nhóm hiệu suất định hướng. Tóm lại, bà ấy nhận ra rằng những nhân viên định hướng học hỏi cải thiện đáng kể về cả về số lượng lẫn chất lượng những ý tưởng mà họ đóng góp cho bảng kế hoạch so với nhóm người hiệu suất định hướng, họ có xu hướng từ bỏ, ngừng cố gắng khi đối diện với một sự chán nản, thất vọng.

“Không chỉ những người có định hướng học hỏi sáng tạo hơn mức trung bình, nhưng chúng ta thấy rằng họ học nhanh hơn, vì thế, họ có khả năng cải thiện sự sáng tạo theo thời gian”, bà Miron-Spektor nhận xét.

Cuộc sống sáng tạo

Một kết luận rõ ràng nhất từ những nghiên cứu này là doanh nghiệp có thể đầu tư đào tạo tư duy nhóm nhiều hơn để huấn luyện đội ngũ nhân viên của họ – hơn là giả thuyết sự sáng tạo tự động đạt được mà không cần luyện tập. Tuy nhiên, điều quan trọng là, họ cũng cần tạo môi trường làm việc thuận lợi để phát triển định hướng học hỏi cho nhân viên. “bạn phải khuyến khích mọi người coi sự thất bại như một phần của quá trình thăng tiến,” để đóng khung những lời chỉ trích như những cơ hội phát triển tương lai, giáo sư Miron- Spektor nhận định.

Puccio cho rằng thái độ của những nhà lãnh đạo có thể tạo nên một khác biệt to lớn. “Nếu hành vi của người lãnh đạo không dẫn đến những kỹ năng tư duy sáng tạo mới mẻ, ảnh hưởng của nó sẽ bị hạn chế”, ông nói.

Thậm chí, chỉ những hướng dẫn nho nhỏ cho nhân viên cũng có thể tạo nên một năng lực khởi đầu mới. Trong thí nghiệm của Puccio, một vài người tham dự không qua khóa đào tạo nào được yêu cầu chia việc giải quyết vấn đề của họ ra hai giai đoạn – giai đoạn phát sinh ý tưởng (tư duy phân nhánh) và lựa chọn ý tưởng (tư duy hội tụ). Ông nhận định rằng điều này đem đến cho họ sự sáng tạo nhiều hơn so với những nhân viên phải tự mình xoay sở, lo liệu lấy.

Nếu bạn mong muốn đẩy mạnh tư duy sáng tạo cho bản thân, Meinel đề nghị bạn nên suy nghĩ lại những vấn đề nhỏ mà bạn phải đối mặt hằng ngày. Tất cả chúng ta đều có những thói quen để xử lí những vấn đề thường ngày, nhưng bạn có thể xem xét liệu mình có thể thay đổi cách giải quyết chúng không như trước đây nữa hay không. Chẳng bao lâu nữa, bạn có thể nhận thấy bộ não của mình sẽ tự động được “lập trình” để đưa ra những giải pháp hữu hiệu nhất, ông nói.  

Với thời gian, việc nảy sinh và tinh lọc ý tưởng sẽ trở nên một quy luật tự nhiên thứ hai – một “thói quen sáng tạo” cho phép bạn xử trí những nan đề lớn hơn với những ý tưởng độc đáo, mới lạ.

Bài viêt của David Robson trên BBC Worklife

268 COMMENTS

 1. Excellent site. Plenty of helpful info here.

  I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thank you on your sweat!

 2. I blog quite often and I genuinely thank you for your content.

  The article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep
  checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed
  too.

 3. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m
  not writing all that over again. Anyway, just wanted
  to say great blog!

 4. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I
  have discovered It positively helpful and it has aided me
  out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different users like
  its aided me. Good job.

 5. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I am going to watch
  out for brussels. I will appreciate if you continue this
  in future. Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 6. Every weekend i used to go to see this site, as i want enjoyment, for the reason that this
  this web site conations actually fastidious funny data too.

 7. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was curious what all is needed to get
  setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any
  tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 8. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s website link
  on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

 9. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come
  back from now on. I want to encourage you to continue your great work, have a
  nice evening!

 10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 11. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to
  design my own blog and would like to find out where u got this
  from. cheers

 12. Normally I do not read article on blogs, however
  I would like to say that this write-up very compelled me to take a
  look at and do it! Your writing taste has been surprised me.

  Thanks, quite nice post.

 13. whoah this blog is excellent i really like studying your articles.
  Keep up the good work! You recognize, a lot of people are looking around for this information, you can help
  them greatly.

 14. It is in point of fact a nice and useful piece of info.
  I’m happy that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 15. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 16. Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks
  a million and please carry on the gratifying work.

 17. I’ve been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and
  bloggers made good content as you did, the web will be
  a lot more useful than ever before.

 18. I blog frequently and I seriously appreciate your information. This great article has truly peaked
  my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new
  information about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 19. Amazing blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Appreciate it

 20. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our
  community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done
  a formidable job and our whole community will
  be thankful to you.

 21. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I
  may as well check things out. I like what I see so
  now i’m following you. Look forward to exploring your web page yet
  again.

 22. Hi, I do believe your site could possibly be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening
  in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, excellent blog!

 23. Just want to say your article is as surprising.
  The clearness on your submit is just excellent and that i
  can assume you’re knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission allow me to clutch your feed to stay
  updated with impending post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 24. I am really impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days.

 25. Exceptional post however , I was wanting to know if
  you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful
  if you could elaborate a little bit further. Thank you!

 26. Hi there would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet
  browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

 27. certainly like your website but you need to test the spelling
  on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome
  to inform the truth however I’ll definitely come back again.

 28. I simply could not leave your web site prior to suggesting that I extremely
  loved the standard information an individual supply on your guests?
  Is going to be again continuously in order to inspect new posts

 29. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where
  u got this from. kudos

 30. Hi this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you
  have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but
  have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 31. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 32. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

 33. Link exchange is nothing else but it is simply placing the
  other person’s web site link on your page at suitable place and other person will also do similar in support of you.

 34. It’s actually a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this
  helpful info with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 35. Just want to say your article is as amazing. The clarity
  for your publish is simply excellent and i
  could assume you’re an expert in this subject. Well with your permission allow me to snatch your feed to keep updated with approaching post.

  Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

 36. I all the time emailed this web site post page to all my contacts, for the reason that if like to
  read it after that my contacts will too.

 37. With havin so much written content do you ever run into any issues
  of plagorism or copyright violation? My website has a lot
  of completely unique content I’ve either authored
  myself or outsourced but it appears a lot of it is popping
  it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help reduce content from
  being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 38. I would like to thank you for the efforts you have put in penning
  this blog. I’m hoping to view the same high-grade content by you later on as well.

  In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my
  own, personal website now 😉

 39. Ahaa, its nice dialogue regarding this paragraph at this place at this webpage,
  I have read all that, so now me also commenting at this place.

 40. Your mode of describing the whole thing in this piece of writing is genuinely fastidious, every one can simply understand it,
  Thanks a lot.

 41. I think the admin of this website is truly working hard in favor of his web page, for the reason that here every data is quality based material.

 42. Howdy just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web
  browsers and both show the same results.

 43. excellent post, very informative. I ponder why the other
  specialists of this sector don’t understand this.
  You must proceed your writing. I’m sure, you’ve
  a great readers’ base already!

 44. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical points using this web site, since
  I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that
  I am complaining, but slow loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and could damage your high quality
  score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this
  RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again very soon.

 45. It’s awesome to go to see this web site and reading
  the views of all mates concerning this paragraph, while I am also eager of getting know-how.

 46. Great blog you’ve got here.. It’s hard to find excellent writing like yours nowadays.

  I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 47. Pretty section of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital
  to say that I acquire actually loved account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment or even I fulfillment you get admission to constantly fast.

 48. Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that will
  make the greatest changes. Many thanks for sharing!

 49. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this
  website. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own site now 😉

 50. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell
  and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but
  I had to tell someone!

 51. I was wondering if you ever considered changing the layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say. But
  maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 52. What i do not realize is in truth how you
  are now not really much more neatly-appreciated than you may be right now.
  You’re very intelligent. You know therefore significantly on the
  subject of this subject, made me in my view believe it from numerous numerous angles.
  Its like men and women aren’t interested until it is one thing to do with
  Girl gaga! Your own stuffs outstanding. Always take care of it up!

 53. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 54. Asking questions are truly fastidious thing if you are not understanding something fully,
  except this post offers nice understanding even.

 55. Its such as you read my thoughts! You appear to understand a lot about this,
  like you wrote the e book in it or something. I
  think that you can do with some % to drive the message home a bit, but instead of that, this is
  fantastic blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 56. I really love your site.. Pleasant colors & theme. Did you develop this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m attempting to create my own blog and want to
  learn where you got this from or just what the theme is named.
  Appreciate it!

 57. I am really impressed with your writing abilities as neatly
  as with the layout in your blog. Is this a paid subject or did you modify it your self?

  Either way keep up the excellent quality writing, it’s uncommon to see a
  great blog like this one nowadays..

 58. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely useful information specifically the last phase 🙂
  I take care of such information a lot. I used to be seeking this certain info for
  a very lengthy time. Thanks and good luck.

 59. Hi there! This is my first visit to your blog! We are
  a group of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a marvellous job!

 60. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 61. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.

  Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing,
  it’s rare to see a nice blog like this one today.

 62. Thanks for another informative blog. The place else could I am getting
  that type of information written in such an ideal way? I have a
  undertaking that I am simply now working on, and I have been at the look out for such info.

 63. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and
  starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on.
  You have done a wonderful job!

 64. Right here is the perfect webpage for anybody who hopes to find out about this topic.

  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I
  actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been discussed for ages.
  Wonderful stuff, just excellent!

 65. I simply could not leave your website before suggesting that I extremely loved the standard info a person provide on your guests?
  Is gonna be again continuously in order to check up on new posts

 66. I have been browsing online greater than 3 hours
  as of late, yet I by no means found any interesting
  article like yours. It’s beautiful value enough
  for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you probably did, the
  net will likely be much more useful than ever before.

 67. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to
  make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot
  and don’t manage to get anything done.

 68. A lot of thanks for your whole efforts on this web page.
  Betty loves conducting investigations and it’s easy
  to understand why. My partner and i learn all regarding the lively manner you present useful information through this web blog and
  as well as invigorate response from visitors on that
  subject matter while our own daughter is certainly studying a whole lot.
  Have fun with the remaining portion of the new year. You have been performing a fabulous job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am
  extremely inspired along with your writing abilities and also with the layout
  for your blog. Is that this a paid theme or did
  you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to peer a
  nice blog like this one nowadays.

  My web blog … Mauvais Wrinkle Freezing Moisturizer

 69. I enjoy reading a peice that can obtain individuals to think.
  Furthermore, many thanks to get allowing for myself to
  straight forward review!

 70. I am not sure where you are getting your
  information, but great topic. I needs to spend some time learning
  more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 71. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a amusement account
  it. Look complex to more added agreeable from you!

  By the way, how can we communicate?

 72. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  great. I don’t know who you are but certainly you’re going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 73. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
  make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 74. whoah this blog is fantastic i really like reading your articles.

  Stay up the great work! You already know, many people
  are hunting around for this information, you
  could aid them greatly.

 75. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 76. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like
  to find out where u got this from. thanks a lot

 77. I do not even know the way I stopped up right here, however I assumed this post was once good.

  I don’t know who you are however certainly you are going to a well-known blogger if you happen to are not already.
  Cheers!

 78. Hi there, I found your website by means of Google whilst looking for a related
  matter, your website got here up, it looks good. I have
  bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply become aware of your blog through Google, and found that
  it’s truly informative. I’m going to watch out
  for brussels. I’ll be grateful in case you proceed this in future.
  Numerous other people can be benefited from your writing.

  Cheers!

 79. I think that what you wrote was actually very logical.
  But, what about this? suppose you were to create a awesome headline?
  I am not suggesting your information isn’t solid., however what if you added a
  post title that grabbed a person’s attention? I mean Bạn có thể “lập trình”
  não bộ của mình để đưa ra những giải pháp thiên tài không?
  – Người Việt Oregon is kinda boring. You ought to look at Yahoo’s front page and note how they write article headlines
  to get people to click. You might add a related video or a picture or
  two to grab people excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it would make your blog a little livelier.

 80. What’s up, constantly i used to check weblog posts here in the early hours in the break of day,
  since i like to gain knowledge of more and more.

 81. Hi everybody, here every person is sharing these kinds
  of knowledge, thus it’s nice to read this web site, and I used to
  pay a quick visit this webpage daily.

 82. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You clearly know what youre talking
  about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be
  giving us something enlightening to read?

 83. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
  how could i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered
  bright clear concept

 84. We’re a bunch of volunteers and opening a brand new
  scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to work on.
  You have done a formidable activity and our whole community will be thankful to you.

 85. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I
  am going through problems with your RSS. I don’t know the
  reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS problems?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

 86. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself
  or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find
  out where u got this from. appreciate it

 87. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other
  websites? I have a blog based on the same topics you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 88. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed
  about my trouble. You are incredible! Thanks!

 89. Link exchange is nothing else but it is simply placing the
  other person’s webpage link on your page at
  proper place and other person will also do similar in support of you.

 90. Hey there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally suggest
  to my friends. I’m confident they will be benefited from
  this web site.

 91. Its like you read my thoughts! You seem to grasp a lot about this, like you wrote the e-book
  in it or something. I think that you just could do with some percent to pressure the message house a bit, however instead of that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 92. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 93. Hi, I do think your blog could be having browser
  compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine
  but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that,
  wonderful site!

 94. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 95. Aw, this was an extremely nice post. Spending some
  time and actual effort to create a top notch article… but what can I say… I hesitate a
  whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 96. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good
  content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 97. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
  it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 98. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post
  is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re amazing! Thanks!

 99. Attractive element of content. I simply stumbled
  upon your site and in accession capital to say that I acquire actually loved account your weblog posts.
  Anyway I’ll be subscribing on your feeds and even I fulfillment you access consistently rapidly.

 100. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker
  who was conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But
  yeah, thanx for spending time to talk about this issue here
  on your web site.

 101. I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on few general
  things, The site style is perfect, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 102. Everything is very open with a really clear explanation of the issues.
  It was truly informative. Your website is useful.
  Thanks for sharing!

 103. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly
  the same nearly a lot often inside case you
  shield this increase.

 104. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 105. Excellent site you have got here.. It’s hard to find
  excellent writing like yours these days. I really appreciate
  individuals like you! Take care!!

 106. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this subject for a long time
  and yours is the greatest I have found out so far. But, what about
  the bottom line? Are you positive concerning the source?

 107. This is the right blog for everyone who wants to understand this topic.
  You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for many
  years. Excellent stuff, just excellent!

 108. Do you have a spam problem on this website; I also am a
  blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice procedures and we are looking to trade
  techniques with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

 109. Thanks , I’ve just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the greatest I have
  found out till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the supply?

 110. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it
  up! I’ll go ahead and bookmark your site to
  come back in the future. Cheers

 111. you’re in point of fact a good webmaster. The site loading pace is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork.
  you’ve done a excellent activity in this subject!

 112. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet
  browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price?
  Thank you, I appreciate it!

 113. Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness on your post is
  simply great and i can think you are knowledgeable in this
  subject. Fine along with your permission let me to snatch your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

 114. It’s really a cool and helpful piece of information. I am happy
  that you simply shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for
  sharing.

 115. Excellent site you have here but I was curious
  about if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of online community where I can get
  advice from other experienced people that share
  the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Appreciate it!

 116. I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I really hope to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 117. You really make it appear really easy along with your presentation however I to
  find this matter to be actually something that I think I might never understand.

  It sort of feels too complex and extremely vast for me.
  I’m taking a look ahead on your subsequent put up, I’ll try to get the cling
  of it!

 118. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! However, how
  could we communicate?

 119. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 120. I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 121. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any tips? Thank you!

 122. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i
  subscribe for a weblog web site? The account helped me a appropriate deal.
  I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  vibrant transparent idea

 123. Every weekend i used to pay a quick visit this web site, because i want enjoyment, for the reason that this this web site
  conations in fact nice funny information too.

 124. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I believe that you ought to write more about this
  subject, it might not be a taboo matter but typically people do not discuss
  such topics. To the next! Cheers!!

 125. For hottest information you have to pay a visit world-wide-web and on internet I found this web page
  as a most excellent web page for latest updates.

 126. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your blog.
  It looks like some of the written text in your posts
  are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is
  happening to them too? This might be a issue with my web browser because I’ve had
  this happen previously. Kudos

 127. Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 128. Great work! That is the type of information that are supposed to
  be shared around the net. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this publish upper!
  Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 129. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot
  more useful than ever before.

 130. [url=http://budesonide.online/]otc budesonide[/url] [url=http://tadalafilgenericonline.com/]tadalafil 10 mg online[/url] [url=http://generictadalafil.quest/]how to get tadalafil[/url] [url=http://onlineviagra.quest/]viagra tablet india[/url] [url=http://cheapsildenafil.online/]sildenafil soft gel[/url] [url=http://sildenafil50.quest/]sildenafil 50 mg tablet price[/url] [url=http://propecia.quest/]cost of propecia[/url] [url=http://wheretobuyviagra.quest/]cheap generic viagra fast delivery[/url] [url=http://viagracanadian.online/]viagra over the counter in canada[/url] [url=http://tadalafil20mg.quest/]tadalafil pill[/url]

 131. [url=http://sildenafilgeneric.online/]online sildenafil india[/url] [url=http://propeciafinasteride.online/]propecia 1mg price in india[/url] [url=http://sildenafilcitratetablets.online/]where to buy sildenafil over the counter[/url] [url=http://hydroxychloroquinepills.com/]generic plaquenil pills[/url] [url=http://stromectol.quest/]stromectol usa[/url] [url=http://costofviagra.quest/]where can i buy viagra cheap[/url] [url=http://dexamethasone.quest/]dexamethasone medicine[/url] [url=http://levitravardenafil.online/]where can i buy levitra cheap[/url] [url=http://neurontin.monster/]neurontin from canada[/url] [url=http://effexor.monster/]how much is generic effexor[/url]

 132. Your style is so unique in comparison to other people I’ve
  read stuff from. Many thanks for posting when you have the
  opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.

 133. [url=http://generictadalafil.quest/]tadalafil 30 tablet 5 mg[/url] [url=http://neurontin.monster/]over the counter neurontin[/url] [url=http://genericsildenafilcitrate.quest/]sildenafil 50 mg tablet coupon[/url] [url=http://aurogra.quest/]buy aurogra 100[/url] [url=http://paxil.online/]paroxetine 20mg order[/url] [url=http://tadalafil20mg.quest/]tadalafil price comparison[/url] [url=http://cialischeap.quest/]cost of cialis in australia[/url] [url=http://ventolin.online/]ventolin hfa inhaler[/url] [url=http://ivermectinqtab.online/]ivermectin 8000 mcg[/url] [url=http://atarax.online/]atarax 25 mg price india[/url]

 134. Fantastic items from you, man. I’ve remember your stuff previous to and you are just too excellent.
  I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and
  the best way by which you are saying it. You’re making it enjoyable and you
  still take care of to stay it wise. I can’t
  wait to learn far more from you. This is actually a
  wonderful site.

 135. After exploring a number of the blog articles on your site, I really appreciate your way of writing a blog.
  I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please check out my website as well and let me know what you think.

 136. [url=http://levitravardenafil.online/]levitra in india price[/url] [url=http://onlineviagra.quest/]viagra mastercard[/url] [url=http://disulfiram.quest/]disulfiram price[/url] [url=http://cialisttabs.online/]ordering cialis online in canada[/url] [url=http://sildenafil50.quest/]sildenafil 40 mg[/url]

 137. [url=http://pfizerviagra.quest/]buy viagra with mastercard[/url] [url=http://disulfiram.quest/]antabuse tablets australia[/url] [url=http://tadalafilforsaleonline.com/]buy tadalafil online without a prescription[/url] [url=http://flagyl.quest/]where can i get flagyl tablets[/url] [url=http://albuterolventolin.online/]ventolin buy canada[/url] [url=http://viagracanadian.online/]viagra online rx pharmacy[/url] [url=http://tadalafilktabs.online/]tadalafil over the counter australia[/url] [url=http://modafinilprovigil.online/]provigil buy australia[/url] [url=http://paxil.online/]paxil for dogs[/url] [url=http://celexa.quest/]generic celexa 20 mg[/url]

 138. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Related news

Xin chào! Tôi cần liên hệ với một accountant hay CPA nhiều kinh nghiệm & nhiệt tình để tư vấn cho tôi việc thành...

werewrwerwe

wrrwrwrw

werewrwrw

werwrwrewr